Analýza regulačních funkcí centrální banky na území České republiky od roku 1989 - Matoušková, Martina (2010)
V období současné finanční a hospodářské krize se jedná o téma s nejvyšším stupněm aktuálnosti. S ohledem na výše uvedené se tato bakalářská práce bude věnovat vývoji regulačních funkcí centrální banky a jejich analýze na území České republiky od roku 1989 do současnosti. Úvod teoretické části bakalářské práce se bude zabývat obecnou charakteristikou finančního trhu, bankovního systému, dále centrální bankou, jejími funkcemi a významem. V další části bude komplexně popsána funkce centrální banky, jako regulátora v obecné teoretické rovině. Zaměří se na konkrétní charakteristiku a popis jednotlivých regulačních funkcí centrální banky. Budou porovnávány názory ekonomických škol na postavení centrální banky. Analytická část bakalářské práce bude věnována analýze a hodnocení vývoje regulačních funkcí centrální banky od roku 1989 do současnosti a jejich vlivu na ekonomiku, se zvláštním zřetelem na období, která zaznamenala největší změny v regulačních funkcích. Bude popisován a hodnocen vývoj, změny regulačních funkcí centrální banky a zkoumány vlivy těchto regulací na ekonomiku. Cílem bakalářské práce bude analýza vývoje a zásadních změn v regulačních funkcích centrální banky, od roku 1989 do současnosti a jejich zhodnocení. Rozbor jednotlivých regulačních funkcí, popis vlivu regulace na ekonomiku a v neposlední řadě analýza odlišných názorů na danou problematiku. Bakalářská práce se bude snažit komplexně zhodnotit vývoj a zásadní změny v jednotlivých regulacích od roku 1989 do současnosti.