Ropné piesky a ekonomické, enviromentálne a politické aspekty ich využitia - Tormová, Lucia (2010)
Intenciou práce je nájsť, pomenovať a vysvetliť kľúčové faktory, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnia budúcnosť ropných pieskov. Práca poskytuje v priamej väzbe na predpokladanú budúcu svetovú spotrebu energií a na iné faktory rôzne pohľady na možnosti ich využitia. Zameriava sa na zhodnotenie bariér, ktoré sú s touto časťou ropného priemyslu spojené a poskytuje pohľad na adekvátne východiska. Cieľom práce je taktiež odhadnúť podmienky, za akých by bol bitúmen rentabilný. Prvá kapitola analyzuje stav súčasných svetových zásob ropy a overuje teóriu ropného zlomu. Druhá kapitola sa venuje charakteristike ropných pieskov a extrakcii bitúmenu. Tretia kapitola sa sústreďuje na cenu bitúmenu, na cenu ropy, ktorá je požadovaná sektorom ropných pieskov a na nákladovosť ťažby. Štvrtá kapitola rieši enviromentálne otázky a piata kapitola možné politické dôsledky.