Těžba ropy ve světě současné a budoucí trendy - Kuška, Petr (2010)
Bakalářská práce se zabývá komplexní analýzou ropného průmyslu. Je přiblížena historie těžby a popsán trh s ropou, kde jsou analyzována naleziště, produkční kapacity nebo ceny. Je také nastíněna prognóza budoucího vývoje. V práci jsou uvedeny nejvýznamější nekonvenční způsoby těžby a jejich budoucnost. Jsou také analyzovány největší ropné společnosti a je popsána jejich historie, produkce a pravděpodobný budoucí vývoj.