Vývoj střední délky života obyvatel České republiky v letech 1960-2008 - Langhamrová, Jana; Arltová, Markéta, 1970-; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Cílem práce bylo poukázat na změny v úmrtnosti, které měly za následek prodlužování střední délky života a snížení kojenecké úmrtnosti. Na základě časových řad dostupných na stránkách ČSÚ, byl vyhodnocen vývoj základních ukazatelů, které se na změnách úmrtnosti podílely. Z údajů o vývoji střední délky života za muže a ženy ve vybraných věkových skupinách, kvocientu kojenecké úmrtnosti a ukazatele skutečné porodnosti v České republice v letech 1920-2008 byl také vypočítán paradox střední délky života a potřebná úroveň porodnosti a střední délky života pro zachování prosté reprodukce. Práce velmi podrobně popisuje ukazatele a metody výpočtu úmrtnosti, zvláštní pozornost je věnována úmrtnostním tabulkám a možným způsobům vyrovnání křivky měr úmrtnosti. Je zde provedeno také srovnání České republiky ve střední délce života a zdravé délce života s evropskými zeměmi a popsán termín zdravá délka života a nejpoužívanější způsob jejího výpočtu. Ve všech sledovaných zemích mají ženy při narození delší střední délku života než muži. Pro Českou republiku je tento rozdíl dnes okolo 6 let. Ve všech zemích délka života postupně roste, výjimkou jsou například země bývalého Sovětského svazu, kde dochází ke kolísání střední délky života v průběhu posledních 20 let. Srovnání jednotlivých zemí je provedeno na základě údajů z databáze Eurostatu a Human Mortality Database. V příloze jsou uvedeny způsoby výpočtu úmrtnostních tabulek a možné postupy vyrovnání křivky měr úmrtnosti. Je zde dále uveden přehled nejpoužívanějších modelů vyhlazování a extrapolace křivky úmrtnosti. Práce je doplněna rejstříkem použitých pojmů a česko-anglickým slovníkem.
Vedoucí práce: Markéta Arltová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses