Perspektiva společné imigrační politiky EU - Kuzmič, Michal (2010)
Bakalářská práce s názvem Perspektiva společné imigrační politiky EU se primárně zaměřuje na téma pracovní imigrace do EU ze třetích zemí. Práce si klade dvě výzkumné otázky. První se ptá po způsobu, jakým se projevuje rozpor mezi nadnárodním a mezivládním, popř. čistě národním, přístupem v oblasti legální pracovní imigrace ze třetích zemí. Druhá otázka se ptá na míru ochoty členských států liberalizovat vstup (a pobyt) imigrantů ze třetích zemí na svoje pracovní trhy. Pro zodpovězení otázek byly analyzovány reakce třinácti zemí a Hospodářského a sociálního výboru (HSV) na otázky položené Evropskou komisí v rámci Zelené knihy o přístupu EU k řízení ekonomické migrace z roku 2005. Za pomoci škály postoje k harmonizaci imigrační legislativy a škály pro míru otevřenosti vůči imigraci bylo možné vytvořit "mapu", která slouží ke srovnání přístupů jednotlivých států a HSV ke spolupráci v oblasti pracovní imigrace na úrovni EU. Závěrem práce je, že většina zkoumaných států (11 ze 13) preferuje "žádný až nízký" stupeň harmonizace a téměř stejná většina (10 ze 13) se vymezuje vůči pracovní imigraci "restriktivně" nebo "spíše restriktivně". Zbývající státy a HSV se u první otázky profilují spíše proharmonizačně a u druhé otázky "spíše liberálně" až "liberálně". Výsledky potvrdily předpoklad realistické teorie o dominantní roli států a jejich neochotě vzdát se svých kompetencí ve prospěch nadnárodních institucí.