Ekonomické aspekty potenciálních změn tras dodávek ruského zemního plynu do EU - Holanová, Tereza (2010)
Zemní plyn se na energetické spotřebě Evropské unie podílí významnou měrou. Devět zemí EU představuje čisté dovozce plynu, z toho šest států získává surovinu od jediného zdroje. Jak komplikovaný může být nedostatek této suroviny, se některé státy EU přesvědčily v letech 2006, 2007 a především v lednu 2009, kdy došlo k přerušení dodávek zemního plynu z Ruska. V důsledku těchto problémů začala EU hovořit o takzvané diverzifikaci. Ke zvýšení energetické bezpečnosti má posloužit několik scénářů, které ve své práci hodnotím z hlediska ceny, dalších nákladů a pravděpodobnosti realizace.