Ekonomické aspekty potenciálních změn tras dodávek ruského zemního plynu do EU - Holanová, Tereza; Němcová, Ingeborg, 1957-; Horák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Zemní plyn se na energetické spotřebě Evropské unie podílí významnou měrou. Devět zemí EU představuje čisté dovozce plynu, z toho šest států získává surovinu od jediného zdroje. Jak komplikovaný může být nedostatek této suroviny, se některé státy EU přesvědčily v letech 2006, 2007 a především v lednu 2009, kdy došlo k přerušení dodávek zemního plynu z Ruska. V důsledku těchto problémů začala EU hovořit o takzvané diverzifikaci. Ke zvýšení energetické bezpečnosti má posloužit několik scénářů, které ve své práci hodnotím z hlediska ceny, dalších nákladů a pravděpodobnosti realizace.
Vedoucí práce: Ingeborg Němcová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; zemní plyn; bakalářské práce; natural gas; bachelor's theses