Využití ruských železnic pro obchod mezi EU a asijským kontinentem - Rajnoch, Jan (2010)
Záměrem bakalářské práce je poukázat na nevyužitý potenciál ruské železniční sítě v kontextu euroasijské dopravy a obchodu. V současné době značné množství zboží mezi Evropou a Asií je přepravováno skrze námořní dopravu. Navzdory dávnému věhlasu Hedvábných stezek obchodní aktivity ve vnitrozemí Euroasie uvadly a přeprava skrze Suezský průplav tak nabyla téměř monopolního postavení. V první části se zaměřuji na argumenty podporující význam ruských železnic jako nového možného doplňku pro stávající námořní dopravu. Dále se zabývám mezinárodními projekty týkající se problémů a perspektiv přepravy po Transsibiřské magistrále. Hlavní část mé práce je věnována komparaci železniční a námořní dopravy mezi Evropou a Asií. Na základě této použité metody se v závěru pokusím stanovit do jaké míry může ruská železniční síť konkurovat stávajícím námořním trasám.