Využití ruských železnic pro obchod mezi EU a asijským kontinentem - Rajnoch, Jan; Kalínská, Emilie, 1943-2012; Zamarski, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Záměrem bakalářské práce je poukázat na nevyužitý potenciál ruské železniční sítě v kontextu euroasijské dopravy a obchodu. V současné době značné množství zboží mezi Evropou a Asií je přepravováno skrze námořní dopravu. Navzdory dávnému věhlasu Hedvábných stezek obchodní aktivity ve vnitrozemí Euroasie uvadly a přeprava skrze Suezský průplav tak nabyla téměř monopolního postavení. V první části se zaměřuji na argumenty podporující význam ruských železnic jako nového možného doplňku pro stávající námořní dopravu. Dále se zabývám mezinárodními projekty týkající se problémů a perspektiv přepravy po Transsibiřské magistrále. Hlavní část mé práce je věnována komparaci železniční a námořní dopravy mezi Evropou a Asií. Na základě této použité metody se v závěru pokusím stanovit do jaké míry může ruská železniční síť konkurovat stávajícím námořním trasám.
Vedoucí práce: Emílie Kalínská
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses