Česko-kubánské vztahy a problematika lidských práv - Staňková, Markéta (2010)
Práce se zabývá vývojem vztahů mezi Českou republikou a Kubou. Zaměřuje se zejména na vztah v období bipolarity a v současných vztazích bere ohled na problematiku lidských práv, která je zásadním determinantem vzájemných vztahů. Jedna z kapitol je věnována vztahům Evropské unie a Kuby. Cílem práce je analyzovat, jak může Česká republika ovlivnit dění na Kubě a její možný přechod k demokracii.