Vývoj kurzu eura ve vazbě na úrokové sazby ECB - Houštecký, Martin (2010)
První část bakalářské práce popisuje měnovou politiku Evropské centrální banky. V druhé kapitole je zanalyzován vývoj úrokových sazeb v eurozóně. Třetí kapitola představuje těžiště celé práce. Práce se zde snaží naplnit hlavní cíl, který spočívá v empirické analýze vztahu mezi vývojem směnného kurzu eura vůči čtyřem měnám (americkému dolaru,britské libře,švýcarskému franku a české koruně) a úrokových sazeb ECB, respektive úrokového diferenciálu úrokových sazeb příslušných centrálních bank. Čtvrtá kapitola přináší pohled na stabilitu/nestabilitu směnných kurzů z pohledu podniků v eurozóně.