Mezinárodní rozvojová spolupráce - nové způsoby boje proti chudobě - Hylmarová, Tereza (2010)
Diplomová práce se věnuje tématu rozvoje a rozebírá formování a cíle poskytování rozvojové spolupráce, následně popisuje přístup jednotlivých stran, participujících na rozvojové spolupráci. Dále nabízí nástroje pro úspěšný boj proti chudobě a pro dosažení udržitelného socio-ekonomického rozvoje. Důraz je pak kladen především na systém mikrofinancování, který slouží k tomu, aby chudí lidé dostali možnost podnikat a vymanit se tak z chudoby vlastní prací a talentem.