EU - dilema regionální integrace - Kůrka, Jiří (2010)
Tato práce si klade za cíl analyzovat soudobé integrační tendence v rámci Evropské unie. Zkoumá úskalí rozšiřování členské základny nejen z hlediska ekonomického, ale i sociálního a kulturního. V další části se zaměřuje na prohlubování této integrace do nových, zejména pak politických sfér stávajících členských států a zkoumá mimo jiné i ochotu evropské veřejnosti ve smyslu jednotlivých členských zemí k dalšímu pokračování tohoto procesu. Práce si též klade otázku týkající se rovnoměrnosti integračního procesu, jaké výhody či rizika mají jednotlivé koncepty asymetrické integrace a zda jsou dlouhodobě udržitelné.