Tchaj-wan jako faktor ve vztazích ČLR a USA - Novotná, Jana (2010)
Vztahy Čínské lidové republiky, Spojených států a Tchaj-wanu se již několik desítek let nacházejí v téměř neřešitelné situaci. Tchajwanská úžina je místem, kde kdykoliv může vypuknout ozbrojený konflikt mezi Spojenými státy a Čínou. Jako nejpravděpodobnější příčina se jeví snaha Číny o anexi Tchaj-wanu, jemuž by se však v takové situaci dostalo podpory Spojených států. Cílem mé práce je analyzovat, jak důležitou roli hraje otázka Tchaj-wanu ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy a jak tyto vztahy ovlivňuje. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola rozebírá ekonomické vztahy Číny a Spojených Států. Další tři kapitoly jsou zaměřeny na politicko-strategické vztahy Spojených států a Číny. První dvě se věnují zahraniční politice Spojených států a ČLR. Poslední kapitola rozebírá problematiku ozbrojených sil. Závěr se věnuje shrnutí zjištěných faktů.