Tchaj-wan jako faktor ve vztazích ČLR a USA - Novotná, Jana; Knotková, Vladimíra; Havlová, Radka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Vztahy Čínské lidové republiky, Spojených států a Tchaj-wanu se již několik desítek let nacházejí v téměř neřešitelné situaci. Tchajwanská úžina je místem, kde kdykoliv může vypuknout ozbrojený konflikt mezi Spojenými státy a Čínou. Jako nejpravděpodobnější příčina se jeví snaha Číny o anexi Tchaj-wanu, jemuž by se však v takové situaci dostalo podpory Spojených států. Cílem mé práce je analyzovat, jak důležitou roli hraje otázka Tchaj-wanu ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy a jak tyto vztahy ovlivňuje. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol. První kapitola rozebírá ekonomické vztahy Číny a Spojených Států. Další tři kapitoly jsou zaměřeny na politicko-strategické vztahy Spojených států a Číny. První dvě se věnují zahraniční politice Spojených států a ČLR. Poslední kapitola rozebírá problematiku ozbrojených sil. Závěr se věnuje shrnutí zjištěných faktů.
Vedoucí práce: Vladimíra Knotková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; mezinárodní vztahy; Čína; Tchaj-wan; zahraniční politika; bakalářské práce; international relations; China; Taiwan; foreign policy; bachelor's theses