Statutární orgány kapitálových společností - Mužíková, Tereza (2010)
Tato bakalářská práce je věnována statutárním orgánům kapitálových společností. V případě společnosti s ručením omezeným se jedná o jednatele a v případě kapitálové společnosti se jedná o představenstvo. Role statutárního orgánu v kapitálové společnosti je zcela zásadní. Důvodem je jeho oprávnění jednat jménem společnosti, tedy činnost statutárního orgánu navenek a obchodní vedení společnosti, tedy činnost statutárního orgánu dovnitř společnosti. Práce je rozdělena do dvou základních částí, které by měly podat ucelený souhrn informací o statutárních orgánech kapitálových společností. První část se zabývá obecnou charakteristikou kapitálových společností a právním jednáním. Druhá část se v jednotlivých kapitolách již přímo zabývá problematikou statutárních orgánů kapitálových společností. První kapitoly pojednávají o podmínkách pro výkon a vznik funkce statutárního orgánu, úpravy vztahu člena statutárního orgánu vůči společnosti a důvodech pro zánik funkce. Další kapitoly se zaobírají obchodním jednáním a jednáním jménem společnosti, odpovědností a právy a povinnostmi, které vyplývají z výkonu funkce statutárního orgánu.