Devoluční proces ve Velké Británii případ Skotska - Bobková, Eva; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Reschová, Jana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce se zabývá devolučním procesem ve Velké Británii a jeho vlivem na změny identit a vztahem k regionální reprezentaci obyvatel Skotska. Hlavním cílem práce bylo zmapovat významná období devolučních snah ve Velké Británii, vrcholící přijetím devolučních zákonů, a následný vliv nově získaného regionálního postavení na proměny ve skotské sebe-identifikaci. Dále se práce zaměřila na vztah Skotů k jejich nové regionální reprezentaci. Ve své první části se práce zaměřuje na objasnění samotného termínu devoluce a jeho konkrétního významu při zasazení do reálných podmínek Velké Británie. Dále předkládá nejvýznamnější devoluční návrhy a jejich osudy. V třetí části je představen obsah devolučních zákonů se zaměřením na kompetence, jež byly přeneseny na skotský region. Poslední kapitola se pak zabývá samotným výzkumem výše zmíněné problematiky.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; identita; decentralizace; Skotsko; bakalářské práce; identity; decentralization in government; Scotland; bachelor's theses