Idea československé státnosti a její územní podoba v letech 1918 - 1938 - Horáková, Aneta (2010)
Práce se zabývá ideou československé státnosti, předkládá návrhy čelních státníků na zařazení československého státu ve střední Evropě. Dále je zaměřena na proces vzniku státu, bezprostřední události, které k němu vedly a hlavní dokumenty československé státnosti, které ke vzniku republiky přispěly. Věnuje se poválečným mírovým smlouvám zakotvující územní podobu Československa. Charakterizuje nově získaná území z geopolitického, demografického a ekonomického hlediska. Dále rozebírá jednotlivé konflikty se zahrnutými menšinami uvnitř státu a zabývá se zápasem se sousedními státy o udržení jeho celistvosti. Cílem práce je nalézt odpověď na otázku, proč se původně liberálně demokratický nepovedlo udržet. Co způsobilo nenaplnění ideje československého státu.