Idea československé státnosti a její územní podoba v letech 1918 - 1938 - Horáková, Aneta; Rataj, Jan, 1951-; Martínek, Miloslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce se zabývá ideou československé státnosti, předkládá návrhy čelních státníků na zařazení československého státu ve střední Evropě. Dále je zaměřena na proces vzniku státu, bezprostřední události, které k němu vedly a hlavní dokumenty československé státnosti, které ke vzniku republiky přispěly. Věnuje se poválečným mírovým smlouvám zakotvující územní podobu Československa. Charakterizuje nově získaná území z geopolitického, demografického a ekonomického hlediska. Dále rozebírá jednotlivé konflikty se zahrnutými menšinami uvnitř státu a zabývá se zápasem se sousedními státy o udržení jeho celistvosti. Cílem práce je nalézt odpověď na otázku, proč se původně liberálně demokratický nepovedlo udržet. Co způsobilo nenaplnění ideje československého státu.
Vedoucí práce: Jan Rataj
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses