WTO a integrační seskupení vztah multilaterální a regionální liberalizace - Peřina, Matěj (2010)
Práce se zabývá multilateralismem a regionalismem jakožto dvěma hlavními přístupy k liberalizaci mezinárodního obchodu. Zatímco mnohostranná liberalizace probíhá v rámci jediné instituce -- Světové obchodní organizace, regionalismus je realizován celou řadou integračních seskupení. NAFTA je příkladem komplexní regionální integrace, pokrývá celou Severní Ameriku a zahrnuje jak rozvojové, tak vyspělé země. Přínos multilaterální liberalizace světovému hospodářství může být ilustrován podstatnou redukcí cel a následným rapidním růstem obchodu a světového HDP. V současné době je kvůli zablokovanému katarskému kolu liberalizace ve WTO v útlumu. Prospěšnost NAFTA pro členy této integrace je diskutabilní, nicméně NAFTA může poskytovat svým členům platformu pro rychlejší liberalizaci v době pomalu postupující liberalizace mnohostranné.