WTO a integrační seskupení vztah multilaterální a regionální liberalizace - Peřina, Matěj; Cihelková, Eva, 1952-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce se zabývá multilateralismem a regionalismem jakožto dvěma hlavními přístupy k liberalizaci mezinárodního obchodu. Zatímco mnohostranná liberalizace probíhá v rámci jediné instituce -- Světové obchodní organizace, regionalismus je realizován celou řadou integračních seskupení. NAFTA je příkladem komplexní regionální integrace, pokrývá celou Severní Ameriku a zahrnuje jak rozvojové, tak vyspělé země. Přínos multilaterální liberalizace světovému hospodářství může být ilustrován podstatnou redukcí cel a následným rapidním růstem obchodu a světového HDP. V současné době je kvůli zablokovanému katarskému kolu liberalizace ve WTO v útlumu. Prospěšnost NAFTA pro členy této integrace je diskutabilní, nicméně NAFTA může poskytovat svým členům platformu pro rychlejší liberalizaci v době pomalu postupující liberalizace mnohostranné.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; regionalismus; bakalářské práce; regionalism; bachelor's theses