Evropská Komise-instituce na vzestupu anebo úřad v permanentním úpadku? - Lukášková, Sára (2010)
Bakalářská práce zkoumá postavení Evropské komise v rámci institucionálního systému Evropské unie. Při rozhodovacím procesu v Evropské unii se střetává velké množství zájmů, a do poslední chvíle není jisté, který z vlivů nakonec převáží. Je jen velice obtížné predikovat vliv institucionálních změn na postavení Komise, a vůbec toto postavení přesně vymezit. Pozice Komise je v této práci zkoumána z pohledu formálních a neformálních funkcí, které zastává. Tento přístup byl zvolen proto, že prostřednictvím vykonávaných funkcí definuje Komise své postavení vůči ostatním unijním institucím a pravomoci z nich vyplývající do jisté míry determinují velikost jejího mocenského vlivu. Cílem této práce je popsat její jednotlivé funkce a vysvětlit změny, kterými tato instituce v průběhu evropské integrace prošla. Pomocí analýzy institucionálních reforem se snaží vymezit postavení dnešní Komise po schválení Lisabonské smlouvy.