Evropská Komise-instituce na vzestupu anebo úřad v permanentním úpadku? - Lukášková, Sára; Klíma, Michal, 1959-; Jakš, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Bakalářská práce zkoumá postavení Evropské komise v rámci institucionálního systému Evropské unie. Při rozhodovacím procesu v Evropské unii se střetává velké množství zájmů, a do poslední chvíle není jisté, který z vlivů nakonec převáží. Je jen velice obtížné predikovat vliv institucionálních změn na postavení Komise, a vůbec toto postavení přesně vymezit. Pozice Komise je v této práci zkoumána z pohledu formálních a neformálních funkcí, které zastává. Tento přístup byl zvolen proto, že prostřednictvím vykonávaných funkcí definuje Komise své postavení vůči ostatním unijním institucím a pravomoci z nich vyplývající do jisté míry determinují velikost jejího mocenského vlivu. Cílem této práce je popsat její jednotlivé funkce a vysvětlit změny, kterými tato instituce v průběhu evropské integrace prošla. Pomocí analýzy institucionálních reforem se snaží vymezit postavení dnešní Komise po schválení Lisabonské smlouvy.
Vedoucí práce: Michal Klíma
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; funkce; bakalářské práce; functions; bachelor's theses