Guantánamo jako politický problém Obamovy administrativy - Šturmová, Tereza (2010)
Bakalářská práce se zabývá porušováním lidských práv u zajatců na americké námořní základně Guantánamo na Kubě. Hlavním cílem prácem je nalézt příčiny, které vedly k současné situaci a dále pak možnosti pro její vyřešení. Práce nejprve vytyčuje mezinárodně právní rámec problému. Představuje jak dokumenty, které nejvíce ovlivnily zacházení s válečnými zajatci na mezinárodní úrovni, tak i mezinárodní smlouvy týkající se lidských práv. Práce pak analyzuje vývoj Guantánama za vlády prezidenta G. W. Bushe, změny, které nastaly po nástupu prezidenta Obamy a snaží se nastínit možná řešení situace.