Budování a využívání menších počítačových sítí - Winkelbauer, Erik; Pinkas, Otakar, 1942-; Šmejkal, Ivo; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Tato práce se zabývá menšími lokálními počítačovými sítěmi. Stručně představuje obecné údaje potřebné pro pochopení zmiňovaných skutečností a snaží se upozornit na méně známé možnosti jejího využití. Nejprve popisuje vývoj sítí a další základní informace. Následně radí s výběrem kabelu typu kroucená dvoulinka, popisuje postup zakončení do modulárního konektoru a především sloučení telefonního a Ethernetového signálu do jednoho kabelu. Zaobírá se objevováním aktivních prvků a počítačů v síti pomocí operačního systému Windows a popisem specializovaných aplikací k tomu určených, Overlook Fing a Nmap. Dále se zmiňuje o technologických a provozních rozdílech řízených a neřízených switchů. Kapitola o sdílení připojení k internetu se zabývá překladem adres a portů, ukazuje jejich nastavení na zařízení určeném pro malé sítě a Cisco routeru, a také nastavení aplikačního proxy serveru. Opačný problém přístupu ke zdrojům na síti zvenčí řeší přesměrování portů, ukázané na aplikacích Apache a Filezilla. Virtuální sítě zastupuje virtuální lokální síť a virtuální privátní síť. U virtuální lokální sítě lze nalézt její popis a konfiguraci na aktivních prvcích Cisco. Dále jsou zde uvedeny obecné informace a nastavení týkající se virtuální privátní sítě, ukázané nejprve na Windows VPN a posléze na OpenVPN.
Vedoucí práce: Otakar Pinkas
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; počítačové sítě; bakalářské práce; computer networks; bachelor's theses