Muži vs.ženy v ČR - srovnávací analýza s využitím vybraných statistických dat - Suchánková, Petra (2010)
Cílem práce je zjistit, jaká je struktura zaměstnanosti v České republice v roce 2008 a její vývoj od roku 1993 do roku 2008. A zda v zemi existuje diskriminace v odměňování mužů a žen. V úvodní kapitole je popsáno několik základních pojmů týkající se zaměstnanosti a jiných genderových pojmů. Dále jsou zde popsány typy sběru dat (šetření) a klasifikace, podle kterých se získaná data třídí. V druhé, analytické části, je hlavní pozornost zaměřena na zjištění struktury zaměstnanosti, jejího vývoje za posledních patnáct let, a vlivu, který může mít na platové rozdíly. V závěru je zhodnocena situace diskriminace za Českou republiku.