Mezinárodní srovnání sociálních indikátorů ČR v období po vstupu do EU (2005-2008) - Novotná, Lenka; Zelený, Martin; Jeřábková, Věra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2010)
Bakalářská práce se zaměřuje na mezinárodní srovnání vybraných sociálních indikátorů v letech 2005 - 2008. Pozornost je věnována otevřené metodě koordinace, laekenským indikátorům -- jejich metodice a zdroji dat a postupům, kterými se monitoruje sociální situace v rámci EU. Hlavní část práce srovnává vybrané laekenské indikátory mezinárodně a v čase. Jedná se o tyto indikátory: hranici chudoby, míru chudoby před a po transferech, koeficient příjmové nerovnosti, Gini koeficient a míru dlouhodobé nezaměstnanosti. Krátce je v textu zmíněna i nová ekonomická strategie do roku 2020. Práce dále popisuje ekonomický a sociální kontext vstupu České republiky do Evropské unie, sociální situaci České republiky po vstupu do Evropské unie. Také je zmíněn vstup České republiky do Evropské unie a sociální politika Evropské unie.
Vedoucí práce: Martin Zelený
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; sociální ukazatele; bakalářské práce; social indicators; bachelor's theses