Politika zadržování nová strategie USA? - Kučera, František (2010)
Práce se zabývá novou zahraniční strategií USA vůči terorismu. Hlavní otázkou práce je, jakou koncepci hodlá uplatňovat, popřípadě uplatňuje prezident USA Barack Obama jako rámec pro zahraniční politiku Spojených států vůči terorismu a vůči státům, které terorismus přímo či nepřímo podporují nebo teroristy nečinně trpí na svém území. Práce nejdříve mapuje předchozí tradice americké zahraniční politiky. Poté následuje analýza koncepce "zadržování" tak, jak ji definuje Ian Shapiro ve své knize Politika zadržování. Třetí část analyzuje současnou zahraniční politiku prezidenta USA Baracka Obamy a porovnává ji s prvky koncepce Iana Shapira. Cílem práce je zjistit, zda prezident Obama využívá koncepci "zadržování" ve své zahraniční politice vůči terorismu.