Politika zadržování nová strategie USA? - Kučera, František; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Andrýsová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Práce se zabývá novou zahraniční strategií USA vůči terorismu. Hlavní otázkou práce je, jakou koncepci hodlá uplatňovat, popřípadě uplatňuje prezident USA Barack Obama jako rámec pro zahraniční politiku Spojených států vůči terorismu a vůči státům, které terorismus přímo či nepřímo podporují nebo teroristy nečinně trpí na svém území. Práce nejdříve mapuje předchozí tradice americké zahraniční politiky. Poté následuje analýza koncepce "zadržování" tak, jak ji definuje Ian Shapiro ve své knize Politika zadržování. Třetí část analyzuje současnou zahraniční politiku prezidenta USA Baracka Obamy a porovnává ji s prvky koncepce Iana Shapira. Cílem práce je zjistit, zda prezident Obama využívá koncepci "zadržování" ve své zahraniční politice vůči terorismu.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; terorismus; bakalářské práce; terrorism; bachelor's theses