Aktuální institucionální reformy a jejich vliv na rozhodování v EU - Půlkrábková, Petra (2010)
Tato práce se zabývá institucionálními reformami provedenými v kontextu východního rozšíření a jejich dopadem na rozhodovací procesy EU. V první části práce je nastíněn vývoj evropského integračního procesu po druhé světové válce a stručně charakterizován základní institucionální rámec rozhodovacího procesu EU. Ve druhé části práce jsou uvedeny samotné institucionální reformy provedené v kontextu rozšíření EU o další členské státy směrem na východ, přičemž je kladen důraz na zatím poslední změnu primárního práva EU - Lisabonskou smlouvu. Ve třetí části jsou uvedeny důsledky přijetí zmíněné smlouvy, zejména pak jejich dopad na rozhodovací procesy v EU, ovlivnění hlasovacího potenciálu ČR a nově vzniklé funkce v EU a jejich pravomoci. Stručně je zde také pojednáno o demokratickém deficitu a Listině základních práv EU.