Aktuální institucionální reformy a jejich vliv na rozhodování v EU - Půlkrábková, Petra; Bič, Josef; Popovová, Marie, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Tato práce se zabývá institucionálními reformami provedenými v kontextu východního rozšíření a jejich dopadem na rozhodovací procesy EU. V první části práce je nastíněn vývoj evropského integračního procesu po druhé světové válce a stručně charakterizován základní institucionální rámec rozhodovacího procesu EU. Ve druhé části práce jsou uvedeny samotné institucionální reformy provedené v kontextu rozšíření EU o další členské státy směrem na východ, přičemž je kladen důraz na zatím poslední změnu primárního práva EU - Lisabonskou smlouvu. Ve třetí části jsou uvedeny důsledky přijetí zmíněné smlouvy, zejména pak jejich dopad na rozhodovací procesy v EU, ovlivnění hlasovacího potenciálu ČR a nově vzniklé funkce v EU a jejich pravomoci. Stručně je zde také pojednáno o demokratickém deficitu a Listině základních práv EU.
Vedoucí práce: Josef Bič
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; evropská integrace; bakalářské práce; European integration; bachelor's theses