Finanční nástroje podle IFRS - Kolář, Jan (2010)
V první části této práce uvádím poznatky o základních druzích finančních nástrojů a jejich návaznosti na mezinárodní účetní standardy IFRS. V druhé části se pak podrobněji zabývám použitím finančních derivátů v praxi. Jejich dělením na čtyři základní druhy, kterými jsou pevné termínové obchody: forward, futures, swap a podmíněné obchody: opce. Způsoby jejich oceňování a následné zahrnutí do účetnictví dle standardů, jejich použití v rámci podnikání, druhy rizik, proti kterým se dají použít, funkce zajišťovací i spekulační.