Problematika dodávek ropy z Ruské federace do Evropské Unie - Shtanko, Elizaveta; Plchová, Božena, 1936-; Korandová, Jiřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2010)
Aktuálnost mé práce je podmíněna významem ropného průmyslu v hospodářských zahraničních vztazích Ruské federace a Evropské Unie a také zajišťováním mezinárodní energetické bezpečnosti. Jelikož se jedná o světové trhy a významné obchodní partnery, každý z nich zaujímá vynikající místo v systému vnějších vztahů obou stran, problémy dodávek energetických zdrojů, konkrétně ropy, jsou z mého pohledu velmi aktuální a mají široký význam jak pro ruskou tak i pro evropskou ekonomiku. Energetický problém je důležitý pro celé světové společenství. Je jasné, že krátkodobý světový produkční deficit ropy způsobuje nekontrolovaný růst cen, a zpomalení globální ekonomiky. Mezinárodní energetická bezpečnost spočívá nejen ve vyčerpávání zásob ropy, ale také v odvrácení regionálních krizí a politických nestabilit v zemích produkujících ropu, v nedostatku volné výrobní kapacity a rychle rostoucí globální poptávka po ropě.
Vedoucí práce: Božena Plchová
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses