Jezdí Sam Peltzman i na motorce? - Šeneklová, Zuzana; Bartoň, Petr; Mirvald, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2010)
Práce analyzuje celkový efekt regulace předepisující v Louisianě povinné nošení motorkářských helem na relativní četnost smrtelných úrazů. Odhad efektu je prováděn pomocí upravené metody Difference in Differences, a to za předpokladu, společného trendu sledované a kontrolní skupiny a předpokladu exogenity změny regulace. Sledovaným obdobím je období od roku 1994 do roku 2008, během kterého došlo ke dvěma zásadním změnám ve zmíněném zákoně uplatňovaném v Louisianě -- v roce 1999 byla regulace pro motorkáře starší 18 let zrušena a v roce 2004 opětovně zavedena. Práce sleduje především efekt zrušení regulace a dochází k závěru, že v důsledku této změny se zvýšila úmrtnosti motorkářů. Druhá část práce je zaměřena na Peltzmanův efekt, resp. na projev převráceného Peltzmanova efektu v reakci na tutéž sledovanou změnu. Je analyzováno, zda se motorkáři po zrušení regulace, která zvyšovala bezpečnost jejich jízdy, tomuto zvýšení rizika přizpůsobí snížením průměrné rychlosti. Pozorování ukazují, že motorkáři se přizpůsobí pouze bezprostředně po změně regulace, poté následuje sic pozvolný, zato neustálý růst v průměrné rychlosti, ve které dochází k dopravním nehodám.
Vedoucí práce: Petr Bartoň
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses