Island a Európska únia v kontexte hospodárskej krízy - Sýkora, Martin (2010)
V tejto bakalárskej práci sú rozoberané súčasné vzťahy Islandu a Európskej únie, ktoré sú momentálne ovplyvnené hospodárskou krízou. Cieľom bakalárskej práce je teda na základe dostupných zdrojov načrtnúť príčiny, priebeh a dopady hospodárskej krízy na ekonomickú a politickú situáciu Islandu a zároveň ozrejmiť ako súčasná kríza ovplyvnila postoje a možnosti Islandu stať sa členom Európskej únie a eurozóny. Dôraz je tiež kladený na odhad reálnosti, pripravenosti, výhodnosti a potenciálnych dôsledkov takéhoto kroku z pohľadu kladov a záporov..