Diskriminace na trhu práce, genderové mzdové rozdíly - Pospíšilová, Kateřina (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá diskriminací na trhu práce se zaměřením na genderové mzdové rozdíly. Vysvětluje rozdílné postavení mužů a žen ze sociologického hlediska, příčiny rozdílných mezd, efekt kompenzujících rozdílů a investice do lidského kapitálu. Představuje diskriminační modely: model s diskriminačními preferencemi, model diskriminujícího monopsonu, model statistické diskriminace a vytěsňovací model diskriminace. Praktická část je zaměřena na platovou diskriminaci založenou na statistických datech. Dále ukazuje názory a zkušenosti respondentů zjišťované prostřednictvím dotazníkového šetření. Zmiňuje též možnosti odstraňování genderových nerovností, legislativu ČR a organizace zabývající se tímto tématem.