Diskriminace na trhu práce, genderové mzdové rozdíly - Pospíšilová, Kateřina; Macáková, Libuše, 1955-; Nečadová, Marta; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2010)
Tato bakalářská práce se zabývá diskriminací na trhu práce se zaměřením na genderové mzdové rozdíly. Vysvětluje rozdílné postavení mužů a žen ze sociologického hlediska, příčiny rozdílných mezd, efekt kompenzujících rozdílů a investice do lidského kapitálu. Představuje diskriminační modely: model s diskriminačními preferencemi, model diskriminujícího monopsonu, model statistické diskriminace a vytěsňovací model diskriminace. Praktická část je zaměřena na platovou diskriminaci založenou na statistických datech. Dále ukazuje názory a zkušenosti respondentů zjišťované prostřednictvím dotazníkového šetření. Zmiňuje též možnosti odstraňování genderových nerovností, legislativu ČR a organizace zabývající se tímto tématem.
Vedoucí práce: Libuše Macáková
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Způsob přístupu: Internet
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2010
Rok obhajoby 2010
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; trh práce; bakalářské práce; labor market; bachelor's theses