Aplikace řízení po linii výkonu/kalkulačně-výkonového účetnictví/ v chráněné dílně zabývající se výrobou pracovních oděvů - Schreiber, Filip (2010)
Práce je rozdělena na tři části. První část se zabývá kalkulačně-výkonovým účetnictvím z té teoretické stránky. Jsou zde definovány a rozebírány tyto oblasti: nákladové účetnictví, pojetí nákladů, členění nákladů, kalkulace nákladů, přiřazení nákladů předmětu kalkulace, kalkulační systém, a další. Druhá část se zabývá definici Chráněných pracovních dílen, jejich specifickými oblastmi, hlavně příspěvky. Třetí část se zabývá aplikací kalkulačně-výkonového účetnictví v Chráněné pracovní dílně Chradil. Je zde analyzován dosavadní kalkulační systém a vyhodnoceny jeho nedostatky. Jsou stanoveny konkrétní oblasti, ve kterých by mělo kalkulačně-výkonové účetnictví nacházet vyznámné uplatnění a v rámci těchto oblastí je navrhnut nový, vhodný kalkulační systém. Vypracování nového kalkulačního systému zahrnovalo tyto oblasti: stanovení účelu kalkulací (přesná nákladová náročnost výkonů, řízení hospodárnosti) rozdělení nákladů podle členění, stanovení kalkulačního systému, sestavení kalkulčního vzorce, možné metody přiřazení nákladů výkonům včetně vyhodnocení metod, analýza ziskovosti a výhodnosti jednotlivých výkonů, konkrétní příklad na řízení hospodárnosti.