Státní a zemská statistika na našem území 1897 - 1918 - Exlerová, Aneta (2010)
Cílem mé práce je po shromáždění a prostudování dostupné literatury popsat a analyzovat vývoj statistiky v českých zemích od prvopočátečních šetření přes období vlády Marie Terezie až po vznik a působení zemských statistických úřadů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, zmínit se o činnosti těchto úřadů, o jejich publikaci a především o jejich významu. Zároveň se věnuji i nejdůležitějším osobnostem té doby, které se o zrod či samotnou činnost těchto úřadů zasloužily. Ve své práci se rovněž snažím vystihnout nejdůležitější a nejpodstatnější znaky tohoto období z hlediska demografického.