Harmonizace spotřebních daní v Evropské unii a související judikatura Evropského soudního dvora - Ondráček, Jiří (2010)
Cílem této práce je analyzovat spotřební daně v jednotlivých zemích Evropské unie a zjistit zda odpovídají požadavkům evropské legislativy. Analyzovány jsou jak daně harmonizované, tak i neharmonizované. V poslední kapitole věnované Evropskému soudnímu dvoru jsou také analyzovány klíčové judikáty z oblasti spotřebních daní.