Alternativní tresty jako nové trendy českého soudnictví - Havelková, Michaela; Hanousek, Vladimír; Kaczor, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2022)
Tato bakalářská práce pojednává o alternativních trestech v rámci českého právního systému, které nahrazují nepodmíněný trest odnětí svobody. Práce nejdříve vymezuje základní pojmy související s danou problematikou a představuje principy restorativní justice. Dále se věnuje vývoji alternativních trestů a následně popisuje podstatu těchto jednotlivých druhů trestů. Více podrobně se zabývá trestem domácího vězení, který rozebírá po teoretické stránce a také po stránce praktické. Praktická část je věnována vývoji a kontrolním mechanismům tohoto trestu. V závěru se zaměřuje především na hypotetickou úsporu nákladů vynaložených na osoby s nepodmíněným trestem odnětí svobody za předpokladu neuložení alternativního trestu.
Vedoucí práce: Vladimír Hanousek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses