Inovační diplomacie - perspektivy dalšího rozvoje - Neuschl, Ondřej; Peterková, Jana, 1971-; Zemanová, Štěpánka, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
V posledních letech se inovace stává jedním z hybatelů ekonomického úspěchu. Tato skutečnost se projevuje i vznikem nových směrů v diplomacii a propisuje se do národních politik zemí. Tento nový přístup bývá nazýván inovační diplomacií. Ta má za úkol propojit vědeckou úroveň diplomacie s ekonomickými cíli spojenými právě s inovací. Podobné tendence jsou přítomné i v českém prostředí. Vláda České republiky k dosažení těchto cílů vydala dokument Inovační strategie České republiky 2019-2030, který chce vytvořit z ČR silného inovačního lídra. Tato práce si klade za cíl popsat, jakým způsobem by měla ČR k tomuto záměru přistoupit tak, aby bylo možné plně implementovat inovační strategii. K dosažení tohoto cíle jsou v práci popsány významné rysy inovačních lídrů – Švýcarské konfederace a Dánského království, které jsou následně porovnány s českým příkladem. Z výsledného komparace jsou vytvořena doporučení pro další rozvoj českého inovačně-diplomatického systému na základě tzv. success stories vybraných států.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní politika a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses