Kulturní konflikty v obchodní komunikaci mezi USA a ČR. - Šibravová, Nikola (2022)
Aktuálně česko-americká spolupráce nabývá mnohem většího významu než kdy jindy, a to v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině a uvalenými sankcemi. Evropští podnikatelé jsou nuceni přeorientovat svoje obchodní aktivity a USA zvyšuje dodávky zemního plynu do EU, což s sebou přináší rozvoj mezinárodních vztahů a nové obchodní příležitosti v zámoří. Je nutné brát v potaz, že úspěšný obchod závisí nejen na konkrétních lidech ale také na znalosti kulturního pozadí neboli kulturních standardů partnera. Z toho důvodu dílčím cílem diplomové práce bylo popsat a porovnat českou a americkou kulturu. Hlavní cíl pak měl odpovědět na otázku, do jaké míry mohou kulturní odlišnosti a jejich neznalost vést ke konfliktům a vzájemnému nepochopení v rámci česko-amerického obchodního jednání. Kvalifikační práce je rozdělena do tří dílčích částí a 11 hlavních kapitol. Úvod do problematiky reprezentuje teoretická část, které obsahuje definice základních pojmů a koncepty zaměřené na kulturní odlišnosti z pohledu jednotlivých sociologů a psychologů. Následující aplikovaná část uvádí teorii do praxe, tzn. vztahuje teorii na vybrané národní kultury. Třetí a zároveň poslední – praktická část se orientuje na empirický výzkum, přičemž závěrem předkládá všeobecná doporučení pro česko-americkou interakci v obchodním a pracovním prostředí.