Kalkulační modely ve vybrané společnosti - Jeroušková, Petra (2022)
Diplomová práce si klade za cíl identifikovat a zhodnotit současný přístup konkrétní společnosti ke kalkulaci nákladů a ověřit jejich řízení uplatněním odlišného pohledu na kalkulační systém. Toho bude dosaženo navržením a aplikací rozdílných kalkulačních modelů. V první části práce je prostřednictvím literární rešerše podán ucelený obraz o problematice řízení nákladů, rozdílných kalkulačních metodách, pojetí nákladů v odlišných účetních systémech apod. Po literární rešerši následuje aplikační část, kde je provedena analýza nákladů a kalkulačního systému vybrané společnosti. Na základě dostupných interních podkladů jsou zároveň aplikovány konkrétní kalkulační metody. V závěru jsou jednotlivé modely včetně jejich výsledků mezi sebou komparovány. Nakonec jsou pro oblast podnikové kalkulace zformulována příslušná doporučení.