Ekonomická komplexita zemí Latinské Ameriky - příklad Chile a Peru - Bartošová, Petra (2022)
Jedním ze způsobů, jak zkoumat změny ve struktuře ekonomiky, je pomocí relativně nových konceptů, ekonomické komplexity a produkční sítě. Cílem této diplomové práce je identifikovat změny ve složení exportů v kontextu strukturálních změn Chile a Peru mezi roky 1995–2019 za využití konceptu ekonomické komplexity a produkční sítě. Dále je cílem odhalit produkty a odvětví vhodné pro rozvoj vývozního portfolia. Práce je členěná do tří kapitol. Cílem první kapitoly je čtenáře uvést do problematiky ekonomické komplexity a produkční sítě. Zbývající dvě kapitoly jsou zaměřeny již přímo na vybrané země, Chile a Peru. Zde jsou na těchto zemích aplikovány teoretické poznatky z první kapitoly. Pomocí analýzy exportů a použití dvou zmiňovaných konceptů bylo zjištěno, že u Chile ve sledované periodě nedošlo k zásadním změnám ve struktuře vývozů, ačkoliv země usilovala o diverzifikaci a sofistikaci. Ekonomická komplexita země zůstává v mezinárodním srovnání stále relativně nízká. V případě Peru sledujeme určité změny v exportech, ty ale vedly ke snižování ekonomické komplexity země.