Proexportná podpora vládnych agentúr Slovenskej republiky a Belgického kráľovstva - Mikušová, Martina (2022)
Témou diplomovej práce je podpora exportu zo strany slovenskej agentúry na podporu exportu a investícií SARIO a belgických agentúr FIT, AWEX a Hub.brussels. Cieľom diplomovej práce je zistiť rolu vládnej agentúry SARIO v podpore exportu Slovenskej republiky. Sekundárnym cieľom je návrh možného vylepšenia súčasnej slovenskej proexportnej podpory zo strany vládnej agentúry SARIO na základe príkladu proexportnej činnosti troch inštitúcii podpory exportu Belgického kráľovstva. Diplomová práca je zostavená zo štyroch kapitol. Prvá kapitola sa zaoberá teóriou a metodológiou diplomovej práce, vymedzí pojmy, a uvedie čitateľa do problematiky. Druhá kapitola sa už konkrétne venuje ekonomickej diplomacii so zameraním na podporu exportu Belgického kráľovstva. Tretia kapitola sa zase zameria na Slovenskú republiku. Posledná kapitola pomocou komparácie a SWOT analýzy navrhuje vylepšenia na základe modelov belgických agentúr práve pre slovenskú a jej možný presah činností, ktoré agentúra vykonáva na podporu slovenského exportu.