Zapojenie Indonézie do medzinárodného hodnotového reťazca v IT sektore po roku 2000 - Mócik, Tibor; De Castro, Tereza; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Táto diplomová práca sa zaoberá mapovaním zapojenia Indonézie do globálnych hodnotových reťazcov po roku 2000 so zameraním na IT sektor. Pre rozvojové krajiny predstavuje participácia v GVC často výhodný spôsob dovozu zahraničnej pridanej hodnoty a umožňuje tak postupnú špecializáciu krajiny. Výskum preukázal, že existujú rozdiely medzi pridanou hodnotou Indonézie v oblasti IT produktov a IT služieb. V prípade IT produktov je pridaná hodnota Indonézie nízka, pretože krajina väčšinou exportuje suroviny na ďalšie spracovanie či elektronické súčiastky na začiatku výrobného reťazca, ktoré obsahujú iba malú pridanú hodnotu. Naopak, v prípade služieb sa krajina postupne špecializuje na aktivity náročné na kapitál a know-how, akými sú napríklad IT consulting, a opúšťa aktivity s nízkou pridanou hodnotou, akými sú napríklad call centrá či outsourcing. Rast pridanej hodnoty v službách má podobný trend ako vývoj priemernej mzdy pracovníkov v IT sektore, dá sa preto predpokladať, že práve rast pridanej hodnoty v IT službách ovplyvňuje postupný rast priemernej mzdy pracovníkov v IT.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses