Vplyv daňovej politiky na príjmové a majetkové nerovnosti v USA - Olosová, Lucia; Vlčková, Jana; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2022)
Diplomová práca je zameraná na príjmové a majetkové nerovnosti v USA a ako na ne vplýva daňová politika. Hlavným cieľom tejto diplomovej práce je zhodnotiť, ako môže daňová politika ovplyvniť príjmové a majetkové nerovnosti v USA. Vedľajším cieľom je navrhnúť riešenia, ktoré by pomohli znížiť príjmové nerovnosti v štátoch USA. V diplomovej práce sú využité nasledovné metódy pre spôsob skúmania danej témy: porovnanie a analýza, ktoré sú použité hlavne v druhej a tretej kapitole práce. Keďže sú federálne dane progresívne, rozdelenie príjmu po zdanení je rovnomernejší ako príjem pred zdanením. Podľa Giniho koeficientu bola nerovnosť pre príjem po zdanení sústavne nižšia ako pre príjem pred zdanením. Nerovnosť príjmov pred zdanením sa od 70. rokov 20. storočia zväčšila, a to aj napriek zvýšeniu platieb vládnych transferov. Pretože ľudia s vysokými príjmami platia vyššie priemerné daňové sadzby v porovnaní s ostatnými, federálne dane znižujú nerovnosť. Ako možné riešenia nerovností vidím je zvýšenie minimálnej mzdy, navýšenie dane z príjmu pre bohatých, politiky podporujúce vyššie miery úspor a znížené náklady na vybudovanie aktív, zníženie segregácie bývania podľa príjmu a rasy, vytvorenie dane z bohatstva a obmedzenie využívanie offshore daňových rajov.
Vedoucí práce: Jana Vlčková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses