Finanční a komoditní deriváty z pohledu islámského práva - Klímová, Kateřina (2022)
Diplomová práce se zabývá finančními a komoditními deriváty z pohledu islámského práva. Jejím hlavním cílem je zjistit, jakými způsoby se dosahuje souladu islámských derivátových kontraktů s islámským právem, a predikovat budoucí konvergenci či divergenci islámských derivátů s konvenčními deriváty. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola se věnuje finančním a komoditním derivátům z obecného hlediska. Druhá kapitola představuje prameny islámského práva. Třetí kapitola se zaměřuje na principy islámského finančnictví a koncepty, které jsou využívány v islámských derivátových kontraktech. Čtvrtá kapitola se věnuje finančním a komoditním derivátům z pohledu islámského práva. Rozebírá problematické aspekty konvenčních derivátů. Představuje standardy pro islámské OTC derivátové kontrakty vytvořené organizacemi IIFM a ISDA a futures obchodované na malajsijské burze. Nakonec je odhadnut budoucí vývoj v oblasti islámských derivátových kontraktů.