Dopady Covid-19 na podnikání a firmy v USA se zaměřením na SMEs - Mitrovič, Marko (2022)
Na přelomu roku 2019 a 2020 začala do dnes trvající světová pandemická krize COVIDu-19, jež představuje jednu z největších výzev pro společnost v novodobé historii. Během krize došlo k úpadku do recese v podstatě u všech významných světových ekonomik a podle OECD jde o největší globální recesy od konce druhé světové války. Všechny firmy a sektory byly přímo nebo nepřímo zasažené důsledky pandemie, ale zejména malé a střední podniky, označované také zkratkou SMEs z anglického pojmu “small and medium-sized enterprises”, zažily tvrdý pád. Práce se nejdříve zabývá vývojem pandemie a jejími ekonomickými specifiky v porovnání s ostatními ekonomickými krizemi. Dále pracuje s vývojem makroekonomických veličin a představuje současný stav podnikatelského sektoru v USA. Hlavní zaměření poté přechází na SMEs: vymezení, význam, problémy, trendy a vyhlídky. Hlavní cíl práce je zjistit skutečné dopady pandemie COVIDu-19 na malé a střední podniky v USA.